Tekniikka on hyvä palvelija, mutta huomaatko, milloin alat itse palvella tekniikkaa? Tähän ajatukseen kiteytyy taiteilija Markku Salon (1954) installaatio, joka nousee Esplanadin lavalle toukokuussa. Tarinallisessa teoksessa kaksi ABB:n vapaaliikkeistä teollisuusrobottia herää uneen, jossa ne huomaavat olevansa keskellä vanhoja romuja. Esineet ovat joskus toimineet, ja olleet hyödyksi ja iloksi ihmisille, mutta ovat nyt hylättyjä ja arvottomia. Robotit alkavat tutkia ympärillään olevia esineitä, ja ymmärtävät löytäneensä esi-isänsä. Robotit yrittävät saada niihin eloa, ja muutamaan saavatkin…

Mikä laite hoitaakaan tänä päivänä haravakoneen tehtävän? Entä kuinka pieneksi onkaan käynyt äänitorvellisen gramofonin  nykyserkku mp3-soitin? Degrees of Freedom –installaatio käsittelee turhan ja tarpeellisen tavarantuotannon rajapintaa, ja haastaa pohtimaan, milloin tekniikan arvostus on yliarvostusta.

Degrees of Freedom –teos on yksi 100-vuotisjuhlaansa viettävän Teollisuustaiteen liitto Ornamo ry:n kaupunkiteoksista. Esille asetettavat teokset on juryttänyt kuvanveistäjä Kari Cavén.

Markku Salo on tehnyt aiemminkin robotti-yhteistyötä ABB:n kanssa. ABB:n teollisuusrobotit ovat olleet taiteen palveluksessa Suomessa Retretin luolastossa sekä Galleria Uusitalossa ja Ruotsissa Global Art Glass –triennaalissa. Lasitaiteilijana paremmin tunnettu Markku Salo on koulutukseltaan teollinen muotoilija ja kuvataiteilija, joten kiinnostus tekniikkaan ja kuvalliseen ilmaisuun ovat liittyneet yhteen hänen uransa alkuajoista lähtien. Teoksen koreografian ja ohjelmoinnin on toteuttanut tanssija Thomas Freundlich, jonka Salo pyysi suunnitteluvaiheessa mukaan, koska tiesi Freundlichin tehneen tanssiteoksia teollisuusrobottien kanssa.

Teoksen toteuttamiseen on saatu julkista tukea valtion muotoilutoimikunnalta.

Degrees of Freedom – robotit kohtaavat esi-isänsä

Esplanadin soittolava, Helsinki

Esitysajat: 7.5.-15.5.2011, ma-pe klo 12-20 ja la-su klo 11-17,kolme kertaa tunnissa (tasatunnein sekä 20 min. yli ja 20 min. vaille) Kesto n. 10 min.

Premiääri pe 6.5. klo 18. Oon kaupungissa -tapahtuman avajaiset pe 13.5. klo 16-17.30 (Cafe Aschan, Pohjoisesplanadi 19). Molemmaissa tilaisuuksissa taiteilija on paikalla. www.oonkaupungissa.fi