Lasitaiteilijana tunnettu Markku Salo (s. 1954) on viime viikot pakottanut metallia, hitsannut ja taivuttanut rautalankaa uusiin muotoihin. Nuutajärven Lasikomppanian metallipajalla on syntynyt avaruuskapseli kahdelle ihmiselle, halkaisijaltaan parimetrinen heiluri sekä veistoksia, joilla kaikessa abstraktiudessaan on inhimillisiä piirteitä.

Teokset ovat osa Markku Salon suunnittelemaa ja valmistamaa lavastusta, jossa kantaesitetään ensi viikolla Uuden tanssin Keskus Zodiakin tanssiteos. Tanssiteoksen koreografi on tanssija Thomas Freundlich (s. 1975). Lavastuksen ohella Markku Salo vastaa valtaosin Human Interface – koneen tanssi, kehon äly –teoksen käsikirjoituksesta, jota hän on muokannut tanssiesitykseen sopivaksi Freundlichin kanssa.

Tanssiteoksessa esiintyy kaksi tanssijaa ja kaksi vapaaliikkeistä teollisuusrobottia. Sen juoni liikkuu maailmanlopun ja uuden alun maisemissa. Viimeiset ihmiset ovat paenneet tuhoutuvalta Maapallolta avaruuskapselilla, missä he ovat vaipuneet syväjäähän. Tuhansien vuosien päästä kapseli ajautuu koneitten planeetalle, missä robotit elvyttävät ihmiset ja opettavat heille uudelleen heidän omat liikkeensä. Alkaa uusi aika, ihmisten ja koneitten yhteiselämä.

– Uusi syntyy entisen raunioille. Käsikirjoituksessani näkyy tämän päivän sekasortoinen maailma, mutta myös toivo, taiteilija Markku Salo kuvailee.

Robotit, metalli ja tilasuunnittelu ovat olleet läsnä pitkin Markku Salon 29-vuotista uraa. Hän on suunnitellut kolme teosta, joissa pääelementteinä ovat lasi ja teollisuusrobotti. Metalli on puolestaan liittynyt varsinkin uniikkiteoksiin aina 1980-luvulta lähtien. Tilasuunnittelu on tuttua lukuisten kotimaisten ja kansainvälisten näyttelyiden näyttelyarkkitehtina toimimisesta.

Human Interface – koneen tanssi, kehon äly. Kantaesitys 22.5.12 klo 19, Kaapelitehdas, Pannuhalli, Helsinki. Viimeinen esitys 31.5. Lisätietoja: Uuden tanssin keskus Zodiak

Kuvassa Markku Salo maalaa lavastukseen kuuluvia veistoksia. Etualalla halkaisijaltaan parimetrinen heiluri, taustalla avaruuskapseli